Monica Engstrand - Årets Fotograf 2020

Resultat Årets Fotograf:
1:a Monica Engstrand     56 poäng, 
2:a Anders Lundgren      46 poäng
3:a Karin Lundgren         43 poäng

loading...

Årets Bild 2020 - färg
Jury: Falköpings FK                         Inlämning januari 2021. Redovisning februari 20211. Monica Engstrand - ”Mamma, pappa, barn” 
                                                        
Ett familjeporträtt som går utöver det mesta vi sett. Att kunna fånga detta på bild är mycket skickligt gjort. Föräldrarna skyddar sina ungar, en unge kollar försiktigt fram i föräldrarnas famn. Den ena föräldern kollar rakt i kameran och undrar vad som händer. Men ungen uppe till höger ”gör bilden”, hen undrar vem fotografen är, ”är detta farligt”? Allt detta i ett fint ljus, behagligt med lite mörk vinjett.       Grattis till vinsten och till en kanonbild.


2. Per-Olof Gäddlin - ”På kammen”  
                                                                          En alldeles fantastisk bild från ett stort landskap. Linjen nerifrån och upp som en diagonal i hela bilden, snyggt. Som pricken över i:et kommer det människor som går strävsamt uppåt och de är fint utplacerade över hela kammen. Vackra varma färger. En riktig kanonbild. Någon i juryn tyckte man kunde spegelvänt bilden för att diagonalen skulle gå från vänster till höger. Grattis till silver.
 

3: Bo Svensson -
”Här är jag”                                                                                      

En mycket bra bild av någon sorts groda. Grodan sticker upp och fokus ligger självklart på ögonen, övriga delar i behaglig oskärpa. Vattenringarna runt grodan tillför självklart. Behagliga färger, löven i vattnet bildar någon sorts ring runt grodan. En mycket bra bild, av en händelse i vår natur. Grattis till bronsplaceringen.

 

Årets Bild 2020 - svv
Jury: Falköpings FK                         Inlämning januari 2021. Redovisning februari 20211. Monica Engstrand - ”Oxmannen”

Gruppen var eniga om att det här är en klar etta både i den här klassen och av samtliga bidrag. Kompositionen med mannen och oxen på bron som speglar sig i vattnet är mycket genomtänkt. Det sparsamma ljuset är effektfullt då det framhäver dimmorna och de olika formerna på bergstopparna. Att låta huvudmotivet med mannen och oxen vara i siluett utan att bli för svarta ger en extra dramatik i motivet. Den lilla detaljen med ringarna i vattnet gör ytan mer levande. En vacker bild som man kan titta länge på! Grattis till guldplaceringen!2. Göran Unemyr - ”Bara geometri”

Ett bra exempel på hur man kan bygga upp en spännande bild med skuggor och ljus. Perfekt ljussättning som ger struktur i de vitkalkade väggarna men också i de mörka valvbågarna. Ljusstrålarna från fönstret skapar ett vackert blickfång. Snyggt utsnitt och ett extra plus för att den mörka valvbågen till höger ger bra balans till fönstret. Grattis till silverplaceringen! 


3: Karin Lundgren - ”Cirkulär natur”

Ett vackert motiv där man ser fler detaljer ju längre man tittar på bilden.
Tekniskt väl genomfört med skärpa på stenen och resten i oskärpa. Vacker bokeh medde runda cirklarna.  Den suddiga grenen skapar tillsammans med den skarpa grenen ett spännande djup. Vi tycker den lilla stjärnan vid stenen är detaljen som lyfter en redan bra bild. Grattis till bronsplaceringen!
 

Årets Bild 2020 - digitalt färg
Jury: Falköpings FK                         Inlämning januari 2021. Redovisning februari 20211. Monica Engstrand - ”Skarvfiskare på bambuflotte” 
                          
Gruppen var enig om att det här är en klar etta. Fantastisk bild med otroligt perspektiv. Har fotografen legat i vattnet? Ögonblicket är verkligen fångat. Trots att det är mycket action i bilden så är helheten stillhet. Kompositionen är fantastisk med en underbar bakgrund med friläggandet av de blå bergen, grönskan och dimman.  Fin skärpa på huvudobjektet med fiskaren, nät, skarv och båt. Speglingen i vattnet är ett plus. Y:et i nätet med sin gulorange del balanseras av samma färg på båten. Det är en fröjd att betrakta bilden. Grattis till guldplaceringen!

2. Lars-Ove Andersson -
”Gläntan”                                                                      

Ett fantastiskt och spännande foto som påminner om en John Bauer saga. Det otroliga ljuset på de schatterade trädstammarna och rådjurens placering långt ner i bilden skapar en dynamik. Man följer med blicken stammarna uppåt och frapperas av ljuset som går från lite kallt gråviolett till varmt glödande för att återigen fastna på den lilla klungan rådjur som ter sig små mot den överväldigande naturen. Grattis till ett silver! 
3: Karin Lundgren - ”Brudsporre”   
                                                                       
Ett skönt och vilsamt motiv med en vacker blomma till vänster som balanseras upp fint med de gröna stråna till höger. Härligt softat både i för -och bakgrund vilket ger en drömsk atmosfär. Det märks att det är en medveten fotograf. Grattis till bronset.
 

Årets Bild 2020 - digitalt svv
Jury: Falköpings FK                         Inlämning januari 2021. Redovisning februari 20211. Anders Lundgren - ”I spindelns nät” 

Underbart morgonljus, en härlig känsla i bilden. De krispiga grenarna som ramar in bilden. Härlig bokeh. Grattis till guldplacering.


 


2. Monica Engstrand - ”I nöd och lust” 

Som en berättelse i sin enkelhet, Underbar känsla i bilden. En stämningsfull och öppen bild – man funderar över deras liv. Dock en miss med de tre trådarna/linjerna i bilden eller har vi missat något i bilden? Grattis till silverplacering.
3. Margareta Unemyr - ”Skuggan tar dig” 

Planering bakom fotografiet. Vi funderar nog fortfarande hur skuggorna kom till och vem är skuggan. Kanske kunde modellen vart barfota och att båda fötterna syntes. Härlig bild-ide. Grattis till bronsplacering.