BFK 2:a i Storfoto 2021

5 klubbar, 82 bilder 
1. Värnamo FK - 82p
2. Bankeryds FK - 64p         
3. Skillingaryds FK - 61p
4. Huskvarna FK - 3p           
5. Nexans FK - 0p

Värd: Skillingaryds FK 2021-11-26
Jury: Växjö Fotoklubb  
Motto : Vind 
Läs mer i Bloggen

Tidigare års resultat hittar du under Resultat/Tävlingar/Storfoto.

BFK vinner Storfoto 2019

Foto Daniel Steen, BFK, 3:e plats Foto Daniel Steen, BFK, 3:e plats

4 klubbar, 112 bilder 
1. Bankeryds FK          92 p
2. Värnamo FK            64 p
3. Skillingaryds FK       53 p
4. Huskvarna FK            1 p

Värd: Värnamo FK 2019-11-22
Jury: Växjö Fotoklubb  
Motto: Fritt, fotograferat 2019 
Hela resultatlistan med kommentarer och
bilder hittar du i länken nedan.
https://varnamofotoklubb.se/t%C3%A4vlingar/storfoto.html 

Bankeryd har vunnit sammanlagt 6 gånger sedan vi kom med Storfoto.
Klubben arrangerade tävlingen första gången 1996.
Det var 9 fotoklubbar  från början 1972, Bor, Ljungby, Sm. Rydaholm, Sm.Burseryd, Smålandsstenar, Skillingaryd, Vittaryd, Gislaved, samt Värnamo som startade det hela.

Storfoto 2018

5 fotokklubbar, 41 fotografer, 115 bilder.
  
1. Bankeryds FK     17 fotografer, 49 bilder    126 p
2. Värnamo FK         5 fotografer, 15 bilder       42 p
3. Skillingaryds FK   7 fotografer, 21 bilder       29 p
4. Huskvarna FK      7 fotografer, 21 bilder       13 p
5. SAAB FK              5 fotografer,  9 bilder         --   
Motto: Möte. Jury: Camilla Grönbladh, Moderskeppet.  
Hela resultatlistan med kommentarer och bilder hittar du i länken nedan.

Storfoto 2017

SAAB FK var värd för Storfoto 2017. Tema "Glas".
129 bilder. 37 fotografer.
Bankeryds FK tvåa sammanlagt med dessa bilder bland de 20 bästa.

Storfoto 2014

1. Manne Jakobsson
    Värnamo FK
    Conwall red


En smått absurd bild i sann Martin Parr anda. En underbar betraktelse som kombinerar nostalgi och nutid. En bild som tål att betraktas länge och som växer varje gång jag ser den. Blir mer och mer nyfiken på samman-hanget, men vill inte veta svaret.

4. Stefan Krusing
    Huskvarna FK
    Kvinna med get


Ännu en blick som får igång min hjärna. Det var redan från början givet att den skulle vara bland de främsta. Känns dåtid, men ändå inte. Barnvagnen i kombination med geten får tankarna att vibrera. Miljön påverkar helheten, taket, bilen, telefonstolpen. Tekniskt sett inte den bästa bilden, men ett bra exempel på att det inte alltid betyder något.

2. Stefan Krusing
    Huskvarna FK
    Nyfiken


Wow! En bild som träffar mitt hjärta som en stöt. Helt omedveten står hon där i fönstret och betraktar världen. Upplever det som att fotografen står dold eller bara passerar förbi fönstret och det ökar spänningen. Vid en första anblick känns bilden familjär, men vi pratar gatufoto och jag gissar att den är tagen från gatan utanför huset. 

5. Michael Alder
    Bankeryds FK
    Tänkaren


Alltid spännande med det hårda och mjuka i kombination. Ruff miljö, litet barn. Kanske lever han där varje dag och väntar på att få gå loss på väggarna med en sprayburk? Någonstans där borta anar jag att föräldrarna eller något äldre syskon finns. Bra att man inte ser dem. Det triggar fantasin.

3. Monica Engstrand
    Bankeryds FK
    Under samma paraply


Regn är gatufotografens bästa vän och det här är ett klockrent exempel på det.
Männens hållning, handen på hakan och det lilla leendet står i skön kontrast till det fullkomliga ösregnet. Bra gatufoto skall kännas som att man är där i det ögonblicket. Och personligen upplever jag vattnet som rinner innanför kragen.

6. Karolina Nilsson
    Skillingaryds FK
    Vintergata


En bild som säger; lägg aldrig undan kameran. Utmana dig att fotografera även när det är som värst. Även här känner jag hur det blåser snålt, men också glädjen i att ha framme kameran i ett sådant väder. Jag gillar kompositionen och linjerna i bilden. Men också mannens längtan efter att få komma hem. Dock lite nyfiken på att få se hur bilden blivit om den tagits när han var betydligt närmare än så här.

7. Allan Rydahl
    Värnamo FK
    Street child


På tal om absurd! Jag anar en svensexa. Normalt brukar de vara för mycket ”sitting ducks”, men här var det lite spännande. Mitt i gatan på övergångsstället bidrar. Jag följer hans blick och undrar hur mötande trafik reagerar. Gatufoto handlar om att vara på plats i rätt ögonblick och här passerade fotografen med bra timing
.

10. Daniel Steen
      Bankeryds FK
      Gatu Fot o Grafi


En spännande bild som speglar kaoset i vår tid. De är på väg någonstans. Vart? Anar även symmetriska rörelser som från en dans. En bild som uppmanar till frågor utan att ge några svar.

13. Anders Gunnarsson
      Bankeryds FK
      Grand Central


En klassisk plats för gatufoto. Här kan man hänga i timmar. Spännande med den långa slutartiden som får symbolisera den aldrig avstannande rörelsen. Hade dock gärna sett ett ännu vidare utsnitt, inte minst upptill och nedtill. Just nu känns det något för avhugget.

16. Björn Birgersson
      FK SAAB
      London History 1944

En bild som fullkomligt skriker London. Svårt att bedöma tidsepok, men jag gissar ändå att det är nutid. Tycker om handen som sträcker sig bak mot nacken och gör det än mer intressant. Normalt gillar jag snäva beskärningar och närhet, men här hade jag gärna sett lite mer av mannen till höger som är lite av en huvudperson i bilden. Svartvitt är det enda rätta alternativet.

19. Manne Jakobsson
      Värnamo FK
      Camden London


Så kan det kännas ibland, som att man befinner sig i en bubbla, avskärmad från omvärlden. En riktigt bra idé, men här hade jag gärna sett att fotografen hade tagit ytterligare ett snabbt steg närmare. Det hade skapat mer fokus kring huvudmotivet och gjort bilden ännu mer spännande.

8. Lars-Olf Nilsson
    Skillingaryds FK
    Läxförhör i sista stund

En bra gatubild får gärna göra dig lite nyfiken. Här undrar man över ögonblicket. Läxförhör eller något annat? Panoreringen och oskärpan bidrar i hög grad till upplevelsen. Bra jobbat.

11. Olle Carlsson
      Värnamo FK
      Hoppet


Gatufoto är ett sätt att spegla vardagen. Bilder som aldrig kommer tillbaka. Får en känsla att det här är grannarna på gatan. Fotografen är kanske på väg någon annanstans och hade turen att ha med sig kameran. En bild som en skön spontan och äkta glädje, någonstans i Sverige.

14. Lars-Olof Nilsson
      Skillingaryds FK
      På väg till skolan


Bra komposition och härligt tempo! Tycker om panoreringen som ökar fartkänslan. Blicken, kanske på fotografen, kanske precis bakom, gör bilden extra intressant. Förmodligen är han på väg hem från skolan, eller också är han riktigt sen. Det är en bild som fungerar fint i färg, framförallt för att ytorna runt omkring är så rena och färglösa.

17. Leif Johansson
      Bankeryds FK
      Habo


Tycker om leken med sol och skugga. Undrar genast vart han är på väg och vem han pratar med. Flickvännen? Bäste kompisen? Ett bra exempel på att de rena och avskalade bilderna är lätta att ta till sig.  Dock hade bilden vuxit ännu mer om killens skugga precis frigjort sig från tunnelskuggan. Då hade han i högsta grad känts skuggad.

20. Leif Arvidsson
      Bankeryds FK
      Rusning


Vad är det som händer, är min första tanke?  Världen rusar förbi men grabben på den röda mattan bryr sig inte. Och ingen bryr sig om honom. Har han tappat något? Är det en ny leksak som invigs? Frågan är öppen, men vi lär inte få några svar. Den långa slutartiden är avgörande för känslan. Det är en bild som kräver en hel del av betraktaren och jag hade gärna sett att fotografen befunnit sig något närmare och kanske också tagit en lägre vinkel för att komma i nivå med händelsen.

9. Göran Unemyr
    Bankeryds FK
    Svarta Fötter


En bild som får mig att fundera över sammanhanget. Första tanken att det skulle vara en utsatt person landar snart i känslan att du fångat honom efter ett långt dagsverke. En bild som både kittlar och blir lite svår när man inte kan sätta den i ett sammanhang. Tekniskt hade jag helst sett lite mindre markant vinjettering
.

12. Jenny Persson
      Huskvarna FK
      Tillträde förbjudet


De får inte komma in, men kan inte hålla sig ifrån. Det förbjudna lockar trots att det inte verkar så spännande. En klassisk vardagsbild som lockar till tanke. Normalt brukar det vara trist med ryggar, men här finns undantaget. Hade varit extra kul om det funnits ett barn som tittat genom något av de lägre fönstren.

15. Leif Johansson
      Bankeryds FK
      Pinnen


Underbar spontan och förvånad glädje från en underbar personlighet. Troligen hade det blivit ännu bättre ett par sekunder tidigare, precis när han upptäckte dig. Jag gillar idén med att fotografera in i bilar och konfrontera okända personer. Blir oftast intressant och skapar förvånade uttryck.

18. Mats Persson
      Bankeryds FK
      I en egen värld


En tidstypisk och symbolisk bild.  Vuxenvärlden snurrar runt omkring, men han bryr sig inte. Den virtuella världen är mycket intressantare. Tycker om att man inte ser hans ansikte, det gör bilden mer intressant. Närheten och beskärningen av avgörande för att det skall fungera.

Jag tycker att vi i klubben kan vara nöjda med evenemanget. 38 fotografer med 76 bilder som är utställda på Scandinavian Photo till den 26/11. Mats Alfredsson, som varit jury utsåg och kommenterade de 20 vinnarbilder. Mats gjorde ett bra jobb. Scandinavian Photo vara generösa med prisbord och lokaler mm.Ca 60 besökande från fotoklubbarna i Ljungby, Värnamo, Skillingaryd, SAAB, Huskvarna och Bankeryd.  I och med utställning av påsiktsbilder, har vi lyft statusen på Storfototräffen många steg. Plus att ABF lyfter ytterligare med ambulerande utställning av de 20 vinnarbilderna i 13 kommuner i länet. Detta är något helt annat än bara digitala bilder, som glimmar förbi några sekunder vid redovisning och sedan försvinner i glömska. Även gästerna, Scandinavian Photo och Alfredsson tycktes nöjda.

Leif Arvidsson, ordförande Bankeryds Fotoklubb

Diplom till bästa klubb