April 2017 - svv
Jury: Ankarsrum Fotoklubb Motto: Fritt
1. Karin Lundgren
   "DOF"


Det är inte så ofta man vinner en tävling med en blombild men i detta fall var det aldrig någon tvekan. Skärpan sitter där den ska och att den gör sig i svartvitt råder det heller inga som helst tvivel om. Dessutom gör skärpedjupet att det blir en väldigt harmonisk bild att fästa blicken på. Vi lyfter på hatten och utbrister i ett stort GRATTIS!!!
2. Monica Engstrand 
"Morgonfrid"


En lugn och harmonisk bild med fina gråskalor och perfekt skärpa som växte för varje gång man tittade på den. Perfekt med bara en intressepunkt. Speglingarna i vattnet gör att den växer ytterligare.
 3. Leif Arvidsson
"Klenod"


Bra och innehållsrik gatubild med perfekt skärpedjup. Positivt med linjer som leder blicken genom bilden. Vi anser att bilen tar lagom mycket plats utan att dominera för mycket.


 

Oktober 2017 - svv
Jury: Besökare på Scandinavian Photo, totalt 126 röster  Motto: Ensligt1. Hanna Strålman 
"Vandringen"


27 röster
 


2. Anders Lundgren
"Ledigt"


15 röster 

 


3. Majken Eirestål
"Mjölkleverans från svunnen tid"


10 röster ​​​​​​​

December 2017 - svv
Jury:  Motto: Vid stranden


1. Anders Lundgren
"Efter stormen"

Den här bilden tilltalades oss ganska snart när urvalet hamnade på bordet. Det är framför allt den fina gråskalan och det lite dramatiska men behagliga ljuset som vi tyckte om, vilket också bildtiteln antyder. Träden till vänster skapar intresse. 
Dessutom är valet av höjdformat i det här fallet bara till godo. 


 2. Mats Persson
"Stiltje"

Här har fotografen "tänkt till" vad det gäller kompositionen. De uppstickande vasstråna bildar en diagonal. Roddbåtarna är fint placerade och den svarta formationen uppe i det övre högra hörnet ökar intresset för motivet. 
Gissar att det är taget i ganska starkt ljus med tanke på de skarpa skuggorna från båtarna. 
Men stämningsfullt är det onekligen.  
3. Hanna Strålman
"En stilla morgon"

Stämningsfullt som bildtiteln antyder, med sportfiskaren vid stranden. 
Det vita "solblänket" i stenpartiet i förgrunden tillför en del. 
Trots den lugna stämningen tycks bilden ha en viss förtjänst i och med mannens engagemang när det att förbereda sig för nästa kast med fiskespöt (som vi tolkar det). 
En annan åsikt vad det gäller komposition är en regel att man i möjligaste mån inte skall vid denna typ av bilder "klyva" horisonten i två lika stora halvor. 
Här är det kanske på det viset. Men "kompositionsregler" är ju till för att brytas. 
Hade fotografen valt att sänka kompositionen någon centimeter hade det väl varit OK. Men definitivt inte om denna hade höjts i motsvarande grad och "halshuggit" vår sportfiskare.