Årets Bild 2015 - färg
Jury: Bengt-Åke Öhgren, Tidaholm    Inlämning januari 2016. Redovisning februari 20161. Göran Unemyr
    "Finklädd


I mina ögon en fantastisk bild. Den dova färgskalan berättar om en annan värld och ett annat liv. Ögat spanar intresserat mot fotografen, en främling kanske från långt borta. Kontrasten mellan det som syns i bilden och det som inte syns - hennes längtan bort från slummen. Det risiga håret, näsan som rinner, de dammiga fötterna och de lortiga kläderna tar ändå inte bort skönheten hos den vackra lilla flickan. Denna bild bär man med sig och skulle gärna vilja veta, hur det går för henne. Bilden bjuder på en stark relation mellan flickan och betraktaren. Grattis till ”Årets bild”.2. Eberhard Rockstroh
    "Basuner"


”Hå, hå, suckar statskyrkan, tiderna är onda. Tut, tut, ropar Frälsis, Guds nåd, var glad!” En himla rolig bild. Kom att tänka på Ylva Eggehorns hyllningsdikt till Majken Johansson. Bilden fångar förmodligen Frälsningsarméns själ, att i ur och skur, med eller utan handskar, spela till Guds och människors ära. Speglingarna i basunerna gör bilden enastående.


 


3. Kicki Alvekrans
   "Ta mig, om du kan"


Inte en traditionell bröllopsbild precis, men kanske den roligaste jag sett. Situationen är helkomisk. Gråtonen i bilden förstärker komiken. Fantasin kan förstås skena iväg, när man funderar. ”Snabba dig mamma”, men hur ska hon kunna snabba sig i den voluminösa brudklänningen och med högklackat på fötterna. Då tar man inte trappan i ett par snabba språng. Var finns mannen, pappan, bestman eller förste bäste gentleman?

 

Årets Bild 2015 - svv
Jury: Bengt-Åke Öhgren, Tidaholm     Inlämning januari 2016. Redovisning februari 20161. Dick Wåhlin
    "Pugh"


Bland alla musikbilder sticker denna ut. En akustisk gitarr bland alla elektrifierade. Den vackra gitarren är ett fantastiskt handarbete. Mycket vackert fotograferad. Linjen inåt mot bildens mittpunkt är jättefin. Pughs höger-näve har just släppt greppet om strängarna. Han pekar mot publiken med en bister min: Hörde ni? Vad vill musiken, vad säger texten? Tog ni in budskapet? Här är vi långt från ”Allsång på Skansen”. Man anar ett djupt och fint budskap i både bild och musik. En tanke till om de fina linjerna, som skär och komponerar. Grattis till ”Årets bild”. 
 2. Daniel Steen
    "Snälla, ta en bild"


Förmodligen ett flyktigt möte någonstans. Kanske på ett sjukhus. Vagnen i bakgrunden kan tyda på det. Det finns en orolig vädjan i hela killens framtoning, en rädsla att fly ifrån. Någon ser och kanske kan hjälpa. Killen ser ut att vilja mycket. Han vill bli sedd, han vill framåt, han vill erövra en framtid, han vill bli Någon. Bilden berör verkligen.

 3. Göran Unemyr
    "Ciggen"


”Med fyra spänn på fickan och sista fimpen tänd”, visst var det så han sjöng, Olle Adolphson, när han stod på Skövde central och sista tåget gått. I den här kvinnans liv verkar inte bara sista tåget ha gått utan kanske den bästa biten av hennes liv. Kroppen i förfall, tänderna, lungorna, ögonen. Ändå skymtar man en vilja av stål. Kan ciggen ge näring åt hoppfulla framtidsdrömmar? Vad vädjar handen om? Hjälp mig eller kom inte för nära mig. Bild 24 och 34 är fina kontrapunkter i livscykeln.

Årets Bild 2015 - digitalt
Jury: Bengt-Åke Öhgren, Tidaholm     Inlämning januari 2016. Redovisning februari 20161. Göran Unemyr     
    "Det droppar
    uppifrån"


Bilden andas en underbar spontanitet. Här krävs ingen regi. Den vackra lilla människan framträder utan störande bakgrund eller sidodetaljer. Häpenheten tecknas så fint i flickans ansikte. Läpparnas, tandradens, ögonens och kindernas mjuka linjer kompletteras med den lilla färgklicken i håret. Solbrännan berättar om en lång, varm, skön sommar. Och nu äntligen regndropparna. Underbart! Grattis till Årets bild.
 2. Daniel Steen
    "Tagen"


Tänk, att med kamera få vara på plats, när ett dramatiskt ögonblick som detta, en kamp på liv och död, utspelas framför ögonen. Sebrafölet är dödsdömt, kanske redan dödligt skadat. Man ser blod i lejonets käft. Det är en oerhörd fart i bilden. Dammet yr och skräp virvlar runt i kampen på liv och död. Det fallna trädet bidrar till en stark rumskänsla. Tänk, att få vara så nära, och att alla funktioner på kameran är rätt inställda. 3. Dick Wåhlin
    "Flickan med
    hackan"


Ren och fin är hon på väg till sitt arbete. Kanske en glänta i skogen är uppodlad och bearbetas med hacka. En fin illustration till det enorma arbete, som kvinnor utför på den afrikanska kontinenten. Kompositionen i bilden är alldeles utsökt. Skaftet och hackan siktar in sig på mörkret i bakgrunden. Grafiskt perfekt och innehållsmässigt spännande. Finns det en bättre och ljusare framtid för denna kvinna än att fortsätta hackbruket, som människor har använt sig av i århundraden?