Mats Persson - Årets Fotograf 2016

Mats vinner med flest poäng sammanlagt i årets tävlingar, fyra olika klasser med tre deltävlingar i varje.
Mats erhåller vandringspris skänkt av Margit Berglund med döttrar till minnet av Gunnar Berglund. Grattis!
 

Årets Bild 2016 - färg
Jury: Huskvarna Fotoklubb     Inlämning januari 2017. Redovisning februari 20171. Leif Arvidsson
"Vallmo"En bild som nästan direkt flög in på 1 plats, koncentrerad bild med mystik och lite dramatik. Kan dra en parallell till att utan insekter och framförallt bin så hade livet sett annorlunda ut. Mycket läcker färg med det röda och det gröna i olika toner som bakgrund. Bilden vinner ju på insekten, men även utan insekten så hade det varit en mycket stark bild.


2. Mats Persson
"Från tågets sista vagn"


En kreativ insats som en kreativ fotograf åstadkommit, farten visuellt fotograferad utan att det blir rörigt. Nu säger titeln att bilden är från sista vagn men det skulle kunna vara en bild som tar betraktaren framåt mot en osäker dimmig framtid, där man funderar vad som döljs i den dimmiga fläcken.
 1. Monica Engstrand
"Blodomloppet!


Mycket snygg och läcker bild som man kan fördjupa sig i länge och betrakta de enskilda personer / ansikten som vid första anblicken döljer sig i massans koordinerade rörelser. De i första led ser inte eller vill inte eller orkar inte ….. färgexplosition, formexplosition så det stänker svett. 

Årets Bild 2016 - svv
Jury: Huskvarana Fotoklubb                       Inlämning januari 2016. Redovisning februari 20171. Michael Alder
"Ödehus"


Ur den kvadratiska ramens trånga form, fullkomligt pressar huset ut sig och säger ”se mig” ( citat från en jurymedlem). En mycket fin bild som man får mycket tankar runt. Undringarna om vem som byggde, vad det hade för funktion….o.s.v. Det är vacker fotograferat med fin skärpa, exponering och bra komposition.2. Bo Svensson
"Regndans"


Vilken glädjekänsla bilden ger oss, fotbollsspelare som fyllda av glädjekänsla dansar runt. Koncentrerad bild med fokus på killarna och målet i oskärpa, extra snyggt med stänken i bilden, som borde vara regn enligt titeln. 

 3. Anders Lundgren
"Stenlagd"


En bild där betraktaren riktigt dras in i bilden, blicken följer den ljusa stenläggningen in och fortsätter upp till tornet med sina svart ögon. Himlen med molnen bidrar till bildens dramatik. Bra skärpa och exponering. 
 

Årets Bild 2016 - digitalt färg
Jury:  Mats Grimfoot   20  bilder                Inlämning januari 2016. Redovisning februari 20171. Michael Alder
"Kattögon"


Kul bildidé i hög-kvalitativt utförande! Gillar de varma och kalla tonerna, strukturerna, färgskalan i sin helhet. Har klurat mycket på den gula fläcken uppe till höger, stör den eller intresserar den, eller bägge? Landade i att den tillför liv i kompositionen, retar det positiva på ett lite skavigt men väldigt bra sätt. GRATTIS!2. Mats Persson
"Det kliar"


”Jag har så lång hals att jag måste hålla upp huvudet med benet”. Gillar alla trianglar som bildas av ben, hals, kropp och alla ytor runt om. Humor, närvaro och udda tranbild.
 3. Leif Arvidsson
"Blott blått"


Här har vi ett konstverk i vardagen, som fotografen klippt ut ur det allmänna virrvarret, mycket bra sett. Formerna både kontrasterar och samspelar. Genomtänkt komposition, noggrant utfört i kanterna och helheten. Renodlat i både färg och form.
 

Årets Bild 2016 - digitalt svv
Jury: Mats Grimfoot    17 bilder                  Inlämning januari 2016. Redovisning februari 20171. Göran Unemyr
"Snark"


Mycket fin bildbehandling, snyggt utsnitt. Gillar särskilt att bilden är närgången, och spännvidden mellan den fattige mannen som vilar och de rika som är närvarande genom texten om att bänken donerats av dem är påtaglig. GRATTIS!


 2. Camilla Svensson
"Edith"


Ett inte helt unikt koncept, men väldigt bra utfört. Barnets uppenbara trygghet i de två händerna värmer. Fin komposition och mycket bra bildbehandling. Härlig svärta i bakgrunden lyfter fram motivet. 3. Anders Lundgren
"Ändhållplats"


Ibland pratar man om att bakgrunder inte ska vara för stökiga. Här harmonierar dock bakgrundsstöket bra med bussen och förstärker känslan i bilden. Utmärkt bildbehandling med fin svärta. Detaljrikt. Känns lite tajt i högerkanten, särskilt i jämförelse med vänster där det är mer skog vid sidan om bussen.